Psykolog Hanne Pedersen

Narcissistisk personlighedsforstyrrelse

Mistænker du din partner for at have en narcissistisk personlighedsforstyrrelse?
Du føler dig måske ikke mødt følelsesmæssigt eller er i værste fald udsat for vold?
Læs med her og bliv klogere på, hvad det vil sige at have en narcissist personlighedsforstyrrelse, og hvad du skal stille op.

Narcissistisk personlighedsforstyrrelse symptomer

Har et menneske en narcissistisk personlighedsforstyrrelse, vil vedkommende være styret af den totale selvoptagethed. Vedkommende vil ikke være i stand til at opfatte barnets behov såsom træthed og sult.

Måske har du hørt om de forfærdelige ruskesager, hvor f.eks. en far rusker sin baby, fordi den hyler om natten. En sådan far kan have en narcissistisk personlighedsforstyrrelse. Han er ikke i stand til at styre sine impulser og være en ordentlig faderfigur.

Det er først i toårsalderen, at børn, hvis de har haft en sund opvækst, bliver bedre til at kontrollere behov og behovsudsæt. Det er også i den alder, at børn lærer at føle empati.

De bliver bevidst om, at man eksempelvis ikke må trække katten i halen eller bide.

Grundlæggende følelser som angst og vrede er stadig i et vist omfang impulsstyrede og kræver hjælp og støtte – ikke skæld ud eller mistænkeliggørelse.

Vi har alle narcissistiske træk

Vi har alle narcissistiske træk. Bliver du f.eks. ikke glad, når du bliver rost? Og måske bliver du nedtrykt, når du får kritik. Det er helt normalt.

Det alvorlige er, hvis et menneske har mange narcissistiske træk.

I min praksis ser jeg flest narcissistiske mænd eller kvinder, som har været kærester med en narcissistisk mand.

I sjældnere tilfælde har jeg unge kvinder, som er opvokset med en mor med svære narcissistiske træk, som den unge kvinde ønsker at løsrive sig fra.

Jeg vil derfor i det følgende omtale narcissisten som mand, da fakta er, at det er flest narcissistiske mænd.

Jeg er her for at hjælpe dig

Mistænker du din partner for at have en narcissistisk personlighedsforstyrrelse og ved ikke, hvad du skal stille op.

Jeg håber, at du vil kontakte mig. Jeg har hjulpet mange kvinder i lignende situationer og vil med glæde også hjælpe dig.

I modsætning til psykopaten vil narcissisten typisk hurtigere udvise en opførsel, som kunne være et advarselstegn. Det kan eksempelvis være, at han reagerer meget voldsomt, hvis hans partner udtrykker uenighed.

Han mener, at han er noget ganske særligt, men har dybest set så dårligt et selvværd, at han slet ikke kan håndtere modstand.

Det lave selvværd er en ubevidst del af narcissisten, så hvis han bliver deprimeret, er det alle andres skyld.

Narcissisten har behov for konstant ros og opmuntring. Men han udsender det aldrig selv.

Han kan blive overordentlig grov og tale nedladende og hånligt, hvis partneren udtrykker behov for også at få ros og anerkendelse.​

Problemer vokser, når børn kommer til

Et menneske med en narcissistisk personlighedsforstyrrelse har ingen empati, hvorfor problemer altid vil blive forværret, når der kommer børn i forholdet.

Af indlysende årsager ryger en del af opmærksomheden væk fra ham, hvilket kan skabe en ganske ubehagelig stemning i hjemmet.

Ofte vil mor og børn blive skældt ud, anklaget for fuldstændigt vanvittige ting og lignende. Det gør, at de vil blive meget trykkede og udvikle et mindreværd.

Konsekvenser som dem skyldes de voldsomme aggressioner, narcissisten kan vise.

I værste fald kan forholdet udvikle sig til meget grov vold og også voldtægt. Det kan skyldes, at en travl mor ofte har mindre overskud til sex – eller også har narcissisten fået den tanke, at han vil eksperimentere seksuelt. Fysisk kontakt som kram og kæleri, som ikke fører til sex, er typisk ikke narcissistens foretrukne beskæftigelse.

På en arbejdsplads er det typisk narcissisten, der prøver at lave splitting. Det vil sige, at han spiller folk ud mod hinanden. Han taler eksempelvis godt om dele af personalet og pludselig vender vinden, så de gode bliver de dårlige.

Det betyder, at narcissisten i høj grad har kontrol, fordi ingen tør stole på hinanden. Det skaber en meget ubehagelig stemning på arbejdspladsen.

Netop splitting på arbejdspladser eller blandt venner ses også hos kvinder, men det tager typisk længere tid at opdage – kvinder er jo nogle søde og blide væsener. Det er i hvert fald den typiske antagelse.

Mistænker du din partner for at være narcissist eller psykopat?

Det kan være svært at skelne mellem en psykopat og en narcissist, og det er en psykiaters opgave at diagnosticere mennesker med sygdommene.

Som udgangspunkt går de velfungerende narcissister/psykopater ikke til en psykiater.

Men efter min opfattelse er det lige meget. Jeg får nemlig mange henvendelser fra kvinder, som har brug for at vide, om deres nuværende eller forhenværende partner er narcissist/psykopat.

Selvom kvinden egentlig stoler på sine egne fornemmelser, ønsker hun at få bekræftet noget diagnostisk, selvom det i virkeligheden er vigtigst, hvordan hun trives.

Men samvær med en psykopat eller narcissist over længere tid, kan få partneren til at stole på egne fornemmelser, og derfor kan det være vigtigt, at venner og måske en psykolog bekræfter, at den er rivende gal.

Men løb så snart du mistrives og ikke føler dig mødt følelsesmæssigt.

Du kan ikke ændre manden eller kvinden ved at være sød og rar. Tværtimod. Hvis du opfører dig som en gulvmåtte, bliver du også behandlet som en gulvmåtte.

Jeg er her for at hjælpe dig

Mistænker du din partner for at have en narcissistisk personlighedsforstyrrelse og ved ikke, hvad du skal stille op.

Jeg håber, at du vil kontakte mig. Jeg har hjulpet mange kvinder i lignende situationer og vil med glæde også hjælpe dig.

Hvad kan jeg hjælpe dig med?

Få en positiv og støttende oplevelse hos din psykolog i København, hvor terapisessionerne er præget af en behagelig atmosfære. Jeg lægger vægt på, at terapi ikke kun handler om tunge problematikker.

Jeg er særligt dygtig til at guide mine klienter igennem samtaler om sensitive emner som f.eks. sex eller seksuelle overgreb. Kontakt mig, så vi sammen kan skabe et trygt rum for dig at udforske og håndtere disse udfordrende områder.

Vi besvarer henvendelser inden for 48 timer.​​

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Har du spørgsmål eller
​ønsker du at høre nærmere?

Find vores kontaktoplysninger herunder.

Psykolog Hanne Pedersen

Tjørnevangen 17, 2700 Brønshøj

Klik her for rutevejledning

CVR: 32113060

Kontaktoplysninger

Telefon: 28 26 58 03

E-mail: kontakt@hannepedersen.dk

Telefontider

Mandag - fredag: 08.00 - 16.00

Lørdag og søndag: lukket